Pazartesi - Cuma ( 9.00 - 17.00 )

Cumartesi ( 9.00 - 13.00 )

Doğal D vitamini kaynaklarını biliyor musunuz ?

Doğal D vitamini kaynaklarını biliyor musunuz ?

D vitamininin önemi malum..D vitamini vucüdumuzdaki kalsiyum dengesi ve kemik sağlığımız için olmazsa olmaz yağda eriyen bir vitamin..ayrıca bağışıklık sistemimiz için denk önemli…böylece çok az görülen (!) obesite, diyabet depresyon gibi hastalıkları önlemede mutlaka yeterli seviyede olmalı..ayrıca depresyon, kalp hastalıklarının bir kısmı ve kanseri de önler…
Fekat…heyhat..Amerikalıların yaklaşık yarısında D vitamini eksikliği varmış bizde de aynıdır.
O zaman ne yapalım ; alabileceğimiz kadar bonus D vitamini alalım..
1-en iyi yol güneş ışığı yardımıyla  doğal olarak cildimizde oluşturmamız..lazım olan sadece haftada 2-3 gün 15 dk kadar yüz kol bacakların güneş altında kalması; sabah akşam daha uygun; UV zararlı etkiler olmaz..
2-somon balığı: protein; omega 3 ve D vitamininden zengindir.doğal olanı seçin.konserve de olur.
3-gökkuşağı alabalığı; morina balığı karaciğeri ( bu kapsül olabilir )
4-mantarlar : tabii ki üretim mantarında az olacak ama ultraviyole ışınla yetiştirilen seçerseniz D vitamini içerir( insan gibiler ama bencil değiller ?)
5-yumurta sarısı: serbest gezen otlayan tavuk yumurtasında 4-6 kat fazla D vitamini var? ayrıca vitamin D den zengin beslenen tavukların da yumurta sarılarında daha yüksek D vitamini bulunur…
6-ton balığı ve sardalya balığı : konserve de gayet iyi ?
7-İsviçre peyniri : çiğ ve organik seçiniz…
Yine sütte, yoğurtta ve çedar türü peynirlerde de D vitamini bir miktar bulunur…
Doktorunuz size uygun bulursa takviye de verecektir ; aman konu komşuya danışarak kullanmayın çünkü D vitamini fazlası zehirlenme yapabilir ‼️depresyon, karın ağrısı, kusma, yüksek tansiyon, işitme kaybı ve çok nadir de olsa böbrek yetmezliği ve koma olabilir ‼️

Menopozdaki sıcak basması gece terlemesi sıklığı ilerdeki kalp hastalığı riskini gösterebilir mi ?

Özet

Bu detaylı çalışmada başlangıçta 42-52 yaşında olan 3083 kadın 22 yıl boyunca takip edilmiş. Her biri 16 defa doktor/araştırmacı tarafından görülmüş. Sıcak basması ve gece terlemesinin (Vazomotor semptomlar; VMS) sıklığı -2 hafta boyunca 0, 1-5 veya 6’dan fazla- kayıt edilmiş. Başlangıçtaki VMS ile devam eden VMS’lar kayıt edilmiş ve yeni gelişen kalp hastalıkları (kalp krizi, inme, kalp yetmezliği, stent veya bypass ameliyatı) her birey için kayıt edilmiş. Ayrıca her kadının yaşadığı bölge, önceden geçirdiği kalp hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve kalp hastalıkları için risk durumu da kayıt edilerek onların etkisine de bakılmış. Sonuçta görülmüş ki başlangıçta 2 haftada 6’dan fazla olmak üzere sık VMS olanların hiç VMS olmayanlara göre yeni kalp hastalığı geliştirme riski daha yüksek bulunmuş.  Ayrıca başta sık VMS olanların sık VMS’ları devam ettikçe kalp hastalıkları riskinin de yüksek devam ettiği izlenmiş.

Araştırmacılar yorum olarak; sık ve devam eden gece terlemesi sıcak basması atakları olan kadınlarda yeni gelişecek kalp hastalıkları riski daha fazladır ve kadınlara özel bir durumdur diye yorumlamışlar.

Benim fikrim ise sık gece terlemesi sıcak basması atakları yaşıyorsanız endişe etmeyin mutlaka kalp hastalığı geçireceksiniz diye bir kural yok!. Ancak şekeriniz tansiyonunuz varsa, hareketsiz iseniz, kilolu iseniz, kolesterolünüz yüksek ve sigara içiyorsanız yani kalp damar hastalıkları riskinizi arttıran durumlar var ise bu şikayetlerin de onlar gibi riskinizi arttırdığını biliniz ve daha iyi daha sağlıklı olmak için mutlaka hekiminizle irtibata geçip önerilerine uyunuz.

...

Kadınlarda en önde gelen ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır. Kadınlara özel ve hala tam olarak anlaşılamamış risk faktörleri vardır; gebelik özellikleri ve menopoz gibi. Kadınlar ortalama olarak erkeklerden daha geç özellikle menopoz sonrası kalp hastalıklarına yakalanırlar. Menopoz bir anda olmaz belirli bir sürede tamamlanır. . Menopozun ana semptomu Vazomotor semptomlar (VMS) diye adlandırılan sıcak basmaları ve gece terlemeleridir. 

baskurt1.jpg
whatsapp-image-2021-12-20-at-13.45.321.jpeg

Hakkında

2014 yılından bu yana Şişli Florence Nightingale Hastanesinde kateter ve anjiyografi laboratuarında yönetici ve sorumlu hekimdir. Aynı zamanda kardiyoloji yoğun bakımları için danışman hekimdir.

Ziyaretçi Sayacı

388982
Bugün
Dün
Bu Hafta
Geçen Hafta
Bu ay
Geçen Ay
Tüm Günler
1515
1674
5196
369733
6878
62153
388982

IP Adresiniz: 18.97.9.174
2024-12-04 21:42